tisdag 23 februari 2010

Bolag eller Bodega?

I förslaget till ny alkohollag vill regeringen utreda möjligheten till gårdsförsäljning av alkohol berättas i en debattartikel i Göteborgsposten. Bakgrunden är väl att det kontinentala frihetsperspektivet lockar kan jag tänka. Dessa bör reflektera över ett och annat kontinentalt alkoholperspektiv:

I det som många svenskar uppfattar som "den Europeiska förebilden" hör att såväl alkoholkonsumtion som medicinska alkoholskador i ländernas befolkningar, vida överstiger svenska nivåer. Det till alkoholkonsumtionen kopplade rattfylleriproblemet på Europeiska vägar överstiger även det svenska nivåer, och det med råge.

Är det en bra förebild så säg?

Sambandet mellan alkoholkonsumtion och rattfylleri är vetenskapligt belagd. Europeiska beslutsfattare vill minska rattfylleriproblemet, de har ofta Sverige som förebild och anger restriktiv alkoholpolitik som en framgångsfaktor. Medicinska och sociala alkoholskador varhelst de inträffar,i familjen eller i trafiken, måste bekämpas med olika medel. Dit hör t ex tuffa restriktioner, det är där institutioner som Systembolaget kommer in i bilden.

Vad butiken skall heta som reglerar konsumtionen kan diskuteras men "Bolaget" har i alla fall hittills varit framgångsrikt i sitt uppdrag. Det är tveksamt om en "Bodega" kan konkurrera om detta.

Inga kommentarer: